Minden névnap

Minden névnap részletese leírással. A névhez tartozó eredetről többet megtudhatsz. Régi népszokások, mondások tartoznak egy névhez, azt is tartalmazzák szóccikkeink. Híres emberek résznél, megtudhatod, hogy az adott névvel kik voltak a leghíresebbek a közel múltban. Földrajzi vonatkozása is van a nevekenk, település elnevezések sokaságából megtudhatod, milyen keresztnévről avattak települést.

A rokon nevek, becézések, ői megfelelők mind benne vannak a cikkekben. Keresed a neved alapján leginkább hozzádillő személyt? Az adott néprajzi kutatásokból megtalálod a választ.

A legfontosabb minden névnap eredeténél, hogy a név ünnepnapja milyen napra esik. Ez a dátum abból fakad, hogy az egyes védőszentek szentté avatása milyen dátumra esik. Egy névnap dátuma a név eredetéhez köthető védőszenttől ered. Ezek a védőszentek többnyire híres püspökök, pápák, szerzetesek voltak. Csodatételük is előfordult a szentté avatásukhoz.

 

A nevek kialakulásában fontos szerepett játszott a nyelvi elváltozásokból eredő változatok. A nevek egy része más nyelvből alakult ki, azaz megmagyarosodott az évek során. Míg más nyelvek egyszerűen át lettek véve. Ezek a nevek hangzásban és írásban is nagyon hasonlítanak arra a nyelvére, ahonnan ténylegesen át lett véve.